In het eerste deel kon je lezen hoe je een ondergrondje maakt op een A4 vel aquarelpapier. Dit is deel 2, nu ga je je eerste crazy creatures ontdekken.

Neem je vel papier en veeg het zout er goed af, als je dat niet al gedaan had. Snij of knip het papier in vieren, zodat het 4 stukken worden van A6 formaat. Prima formaat om kaarten van te maken! Bovendien is dit formaat minder overweldigend om mee te werken als je net begint.

Pak nu een stuk A6 papier waarvan de kleuren en vormen je het meeste aanspreken. Kijk op je gemakje wat voor interessante vlekken je hebt gemaakt. Draai het papier rond, kijk er naar met dichtgeknepen ogen. Het klinkt gek, maar het is een beetje alsof je naar de overdrijvende wolken kijkt.

Stel je voor… je ligt op je rug in het gras op een zomerse dag, het waait een beetje, en je ziet wolken voorbij drijven die langzaam veranderen van vorm. Je ziet daar allerlei figuurtjes in verschijnen. Een krokodil met een heel lange staart, of een jongen met een grote vis aan de hengel, een engel op een paard. Je fantasie gaat met je aan de haal en je ziet er steeds meer… Het kan ook zijn dat je wat langer nodig hebt, dat is helemaal niet erg. Zolang je maar zin hebt om een beetje te experimenteren.
Want dat is de goede mindset, en daarmee kunnen we nu aan de slag!
Men neme:

  • zwarte fineliner met fijne punt
  • witte paintmarker met fijne punt
  • 2 wiebeloogjes en evt wat lijm
  • een heleboel kleurpotloden
  • een open mind
  • experimenteer-zin

Teken wat je ziet

Her en der zijn er vlekken met rare, wiebelige randen. Leg hier 2 wiebeloogjes in. Spontaan gaat je fantasie aan. Er kijkt een crazy creatures terug!

Omrand de vlekken waarin je iets ziet met je fineliner, en maak er oogjes in met een rondje of stipje van je paintmarker. Laat goed drogen alvorens je er een zwart stipje in zet; nu heb je een oog!

Die oogjes mogen best scheel kijken, of schuin naar boven of beneden. Of misschien heeftie maar 1 oog. Of misschien is het een 2 in 1 beest. Het kan ook zijn dat je liever de wiebeloogjes erin plakt. Alles kan. En alles mag.

Teken langzaam en al ont-dekkend verder aan je Crazy Creature; beentjes, vacht, oortjes, tentakels. Het mag alles worden en ben vooral niet te kritisch. Die kritische stem in je hoofd heeft geen gelijk. Want nee, het is niet lelijk en het maakt niet uit dat het niet bestaat.
Het is juist goed dat het nergens op lijkt, je bent namelijk de ont-dekker van een nieuw wezentje!

Geef je creature een beetje meer ‘body’ met wat kleur van je kleurpotloden, kleur de randen wat steviger zodattie een beetje eruit springt.
Gefeliciteerd! We have a new born! 🙂
In deel 3 ontdekken we nog meer crazy creatures en maken er leuke kaartjes van om op te sturen.

een raar gevormde vlek, waarin je een crazy creature kunt ontdekken
de vlek omranden met fineliner zodat je de crazy creatures beter kunt zien