Neurographic Art
Sinds ik in 2021 Neurographic Art voor het eerst ontdekte bij een creatieve cursus komt deze techniek vaak terug in mijn tekeningen. Het werken met deze kunstvorm biedt me ruimte om dieper en verfijnder in de details van mijn eigen processen te duiken en deze weer te geven op papier.
Enige tijd terug kreeg ik uit verschillende hoeken de vraag of ik zelf cursussen of workshops gaf. Nee, want daarvoor ben ik niet opgeleid. Ik heb wel een lijst samengesteld met gekwalificeerde docenten in Nederland en België. Die vind je hier.
Neurographic Art is een afgeleide van de officiële vorm Neurographica. In Neurographic Art houdt je je niet helemaal aan de officiële algoritmes, hier krijgt de vrije interpretatie en beweging van de kunstenaar meer ruimte.
De algoritmes van Neurographica – Pavel Piskarev
De Russische kunstenaar en psycholoog Pavel Piskarev heeft Neurographica als officiële tekenvorm in 2014 naar buiten gebracht. Deze tekeningen zijn opgebouwd uit diverse algoritmen, en ze zijn te maken met eenvoudig aan te leren tekentechnieken. Neurographica is gebaseerd op theoretische inzichten en recente ontwikkelingen in de psychologie, sociologie, filosofie en klinische neurofysiologie. Piskarev’s filosofie is om je te laten ervaren hoe alles in de wereld verbonden en ondersteunend aan elkaar is. Het tekenen van deze algoritmen helpt je bij het activeren van het neuronensysteem in de hersenen. Het maakt zichtbaar wat zich in je onbewuste afspeelt. Door nieuwe neuronenpaden aan te leggen, via het tekenen, maak je de weg vrij om duurzame veranderingen in je leven teweeg te brengen.
“Een kunstenaar zit in elke persoon – als je hem niet voelt, betekent dit alleen dat je hem nog niet ‘wakker hebt kunnen maken’. Om hem tot leven te brengen, de schepper in jezelf, kan je de potentie in een persoon laten ontwaken en hem dit laten ervaren en hierin laten geloven – dit is een prachtige ontwikkeling”. – P. Piskarev Ph.D. (methode auteur)